Herpes genitalis

Udarbejdet af
Mette Meinert, overlæge, ph.d.

Hvad er herpes genitalis?
Herpes genitalis er et virus, der giver blærer og sår på munden og ved kønsdelene. Blærer på munden kaldes også forkølelsessår.
Herpes er meget almindeligt. Cirka 1/5 af alle voksne er smittet med herpes på kønsdelene. Er du smittet med herpes, forbliver virus i kroppen resten af livet. Herpes kan altså ikke helbredes, men medicin kan gøre udbruddene mildere.

Hvordan smitter herpes genitalis?
Herpes smitter ved samleje i skede, endetarm og ved oralsex. Herpes kan også smitte ved berøring og kys. De fleste smittes med forkølelsessår som barn. Risikoen for at blive smittet med herpes er størst, når der er et udbrud af herpes men personer med herpes kan også godt smitte, selvom de ikke har et udbrud. Hvis du selv har herpes og rører ved sårene, kan du bringe smitten videre til andre steder på kroppen.

Symptomer på herpes genitalis
Du kan have herpes i lang tid uden at have symptomer. Du kan også have svage symptomer.
Symptomerne er
smerter
hævelse
rødme
kløe og svie

Herefter kommer små væskefyldte blærer, der brister og bliver til sår. Det første herpesudbrud viser sig som regel inden for en uge efter smitte og varer omkring 2 uger.

Første udbrud kan ledsages af:
hovedpine
ondt i halsen
let feber og muskelsmerter

Efterfølgende udbrud af herpes er ofte mildere og varer kortere tid. Ganske få, som lider af tilbagevendende herpesudbrud, kan få varige beskadigelser af nerverne. Det viser sig som føleforstyrrelser, svie og brændende eller borende smerter i underlivet.

Behandling af herpes genitalis
Lægen afgør, om du har herpes ved at se på såret og kan eventuelt også pode fra såret og tage en blodprøve.
Tabletter kan mindske eller helt fjerne udbruddene. Behandlingen helbreder ikke herpes men afkorter forløbet af udbruddene. Behandlingen virker kun, hvis du starter hurtigst muligt, og helst inden der kommer sårdannelse. Hvis du starter behandlingen hurtigt – både ved det første og de følgende udbrud får du ikke så ofte udbrud, og udbruddene varer ikke så længe. Ved hyppige gentagne udbrud kan forebyggende behandling over et halvt år overvejes. Creme (Zovir) virker dårligt ved herpes på kønsdelene.

Graviditet og herpes genitalis
Meget sjældent kan personer med herpes smitte deres barn under fødslen. Dette sker næsten udelukkende, hvis den gravide netop er smittet med herpes og derfor har sit første udbrud. Har du tidligere haft herpes eller haft gentagne udbrud under graviditeten, er risikoen for smitte meget lille, da barnet så er beskyttet af antistoffer.
Har du udbrud under graviditeten kan du behandles med tabletter afhængigt af hvor langt du er i graviditeten. Har du ikke tidligere haft herpes og får dit første udbrud kort tid før fødslen, kan det blive aktuelt at føde ved kejsersnit. Det skal du snakke med jordemoderen eller fødselslægen om.
Har din partner haft udbrud af herpes, og du ikke selv har haft herpes, bør I anvende kondom hele graviditeten.