Reduktion af labia

Udarbejdet af DSVL

Hvad er labiareduktion?
Labiareduktion er en operation, der formindsker de små kønslæber, labia minora.
Der skal være en lægelig årsag til, at indgrebet foretages. Dette skyldes, at lovgivningen siger, at denne operation ikke må udføres udelukkende af kosmetiske grunde.

Labia minora
Kvindens krop, og dermed også hendes kønsorganer, udvikles gennem hele livet. Man ser således anderledes ud som 80-årig i forhold til den gang man var yngre. Derudover findes der mange forskellige varianter af vulva.
Der er i princippet først tale om forstørrede kønslæber, når disse måler over 7 cm. Man anser som hovedregel først kvinders kønsorganer som fuldt udviklet omkring 25 års alderen. Derfor foretages sjældent labiareduktion før denne alder.

Risici ved labiareduktion?
Det er ikke uden risiko at få foretaget labiareduktion. De hyppigste komplikationer er

  • betændelse
  • blødning
  • kroniske smerter
  • nedsat følsomhed
  • senfølger i form af arvæv med skrumpning

Det kosmetiske resultat kan således ikke garanteres. Derudover er det vigtigt at vide, at indersiden af de små kønslæber hos nogen er en væsentlig erogen zone. Der findes ingen opgørelser der viser, hvor stor risikoen for de enkelte senfølger er.

Operation
Operationen udføres i fuld bedøvelse i dagkirurgisk regi. Den varer cirka ½ time. Der findes flere forskellige operationsmetoder. Hvilken metode der egner sig bedst for dig vil blive besluttet i forbindelse med undersøgelsen i et gynækologisk ambulatorium.
Efter operationen kan operationssåret væske en del og danne en gullig sårskorpe, fordi der dannes megen lymfe. Dette er ikke tegn på betændelse. Vævet falder til ro i løbet af en uge, og smerterne vil fortage sig. Såret er fuldstændig helet efter cirka 2 uger.

Sygemelding
Man anbefaler sygemelding i 1 uge.

Guideline om labiumreduktion fra Dansk selskab for Obstetrik og Gynækologi