Udflåd

Udarbejdet af DSVL – bestyrelsen

Hvad er udflåd fra skeden?
Udflåd er en væske, som kommer fra et hulrum – for eksempel skeden, vagina. Skeden er et 8-12 cm langt muskelrør, som begynder ved kønslæberne i vulva og ender i livmoderhalsen, cervix. Væsken i skeden dannes af slim fra livmoderhalsen og fra skedevæggene – for eksempel ved seksuel ophidselse.
Der lever normalt mange forskellige bakterier og svampe i skeden uden at det giver symptomer – blot hvis de kun findes i små mængder

I skeden er der sædvanligvis et sur miljø, fordi de normalt tilstedeværende bakterier danner mælkesyre. Disse mælkesyrebakterier hjælper skeden med at beskytte sig mod de bakterier, der fremkalder sygdom. Candida, gærsvamp, kan findes i skeden i et lavt antal uden af give symptomer.

Forskellige tilstande kan ændre skedens udflåd. Under graviditet ses en øgning af det normale udflåd. Slimen fra livmoderhalsen er tyk og klar i farven.
Forskellige ændringer i immunsystemet, kroppens evne til at beskytte sig selv f.eks diabetes, graviditet og brug af antibiotika kan ændre den normale bakterieflora.

Disse ændringer øger risikoen for at gærsvamp og blive et problem. Hos de fleste kvinder med gentagne svampeinfektioner finder man dog ikke årsagen. Det kan være en svagere immunitet (antistofreaktion) i skeden, som forklarer hvorfor det kommer tit på trods af behandling.

Hvad skyldes udflåd?
Udflåd fra livmoderhalsen.

Normalt udflåd skyldes slim, produceret af livmoderhalsen. Kvinden kan mærke ændringer i udflådsmængden i løbet af menstruationscyklus. Det er helt normalt, og skyldes de forskellige niveauer af de kvindelige kønshormoner. Mange kvinder bemærker en øget mængde udflåd omkring ægløsningen.

Sommetider er mængden af slim større en kvinden bryder sig om, specielt hvis hun tager p.piller eller er gravid. Det betyder dog ikke at der nødvendigvis er noget i vejen. Udflåddet giver ikke kløe, men kan være ubehageligt, hvis kvinden føler sig våd hele tiden.

Ændring af udflåddet kan skyldes en infektion med klamydia eller gonoré, som er seksuelt overførte sygdomme.

Årsager til udflåd fra skeden
Bakteriel vaginose, BV, forårsages af nogle typer af normale bakterier, når de findes i for store mængder. BV er ikke sexuelt overført.
Candidiasis (Svamp i skedenforårsages af for mange svampe. Er sjældent seksuelt overført.
Trichomoniasis (TV) skyldes en seksuelt overført parasit.
Deskvamativ  inflammatorisk vaginitis (DIV) er en sjælden tilstand, hvor der dannes betændelseslignende udflåd. (Ugeskrift for læger kasuistik om DIV) Årsagen er ukendt. Den er ikke seksuelt overført.

Gonoré og klamydia kan forårsage en infektion i æggelederne. Det kan medføre underlivssmerter. Der kan også komme vandladningssmerter og blødning ved samleje.

Trichomoniasis kan give kløe og vandladningssmerter.

Bakteriel vaginose giver ikke altid gener, men der kan komme kløe, og irritation ved sex, samt fiskelignende lugt.

Svampeinfektion kan give kløe, hævelse, rødme, svie og ubehag.

Hvordan føles normalt udflåd og hvordan ser det ud?
Normalt udflåd føles bare vådt. Der er intet ubehag ved normalt udflåd.
Udseendet af normalt udflåd kan variere, men er som regel klart eller hvidt. Infektioner kan give udflåd af forskellig farve, konsistens, lugt og mængde.

En pludselig ændring i dit udflåd kan signalere en infektion så du bør gå til lægen.

Hvordan stilles diagnosen?
Den korrekte diagnose kan ikke stilles ved kun at se på udflåddet. Infektioner diagnosticeres ved at tage nogle prøver. Det kan være podninger fra skeden og/eller livmoderhals, urinprøver eller andre tests.

Hvordan behandles det?
Normalt udflåd skal ikke behandles.

Udflåd forårsaget af en infektion skal behandles afhængig af infektionen.

Hvis du har gonoré, klamydia eller trichomoniasis, skal din partner også undersøges og behandles. Se eventuelt… Behandling skal startes selvom din partner ikke har symptomer.

Alle tidligere seksualpartnere skal testes og behandles også selvom du ikke længere har sex med dem. Ellers kan du eller deres andre partnere blive smittet igen.

Udskylninger og stikpiller med mælkesyrebakterier kan ikke bruges som behandling. Lad være med selv at prøve at behandle dig .

Hvis du er usikker på om dit udflåd er normalt, så tal med din læge ved lejlighed.

Har du feber eller smerter ud over udflåden, så haster det lidt mere.